Sól kłodawska jest naturalną, niejodowana solą kamienną, którą wydobywa się tradycyjnymi metodami górniczymi w Kopalni Soli Kłodawa. Zalegające tam pokłady soli to pozostałości po prehistorycznym Morzu Cechsztyńskim. Sól ta jest niezwykle czysta gdyż morza w tamtych czasach nie były jeszcze zanieczyszczone. Jest wartościowa dla organizmu, gdyż nie jest oczyszczana dzięki temu odznacza się bogatą zawartością mikroelementów.
Sól kłodawska jest łatwo przyswajana przez organizm oraz korzystnie wpływa na gospodarkę elektrolitową. Zawiera biopierwiastki (tzw. pierwiastków życia) takie jak magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas i selen. Mają one dobroczynny wpływ na przemianę materii, a także odpowiadają za wchłanianie pewnych składników odżywczych.
W Kopalnia Soli Kłodawa wydobyta się obecnie zarówno sól różową, jak i białą. W różowej znajduję się większa ilość żelaza, niż w soli białej, stad też jej piękny różowy odcień. Podobne zjawisko zaobserwujemy w przypadku soli himalajskiej, która również obfituje w ten pierwiastek.
Wykorzystuję się ją przede wszystkim jako przyprawa, do różnego rodzaju potraw, zup, sosów, przetworów itp. Z uwagi na fakt, że nie jest ona jodowana, idealnie sprawdza się jako naturalny konserwant do przetworów.
Na bazie soli z Kłodawy można też przygotować roztwór, który będzie pomocny przy bólu gardła, katarze czy zapaleniu zatok. Wystarczy rozpuścić sól w wodzie i płukać nią gardło.
Najmniej wartościowym produktem solnym jest sól kuchenna czyli sól warzona, która została całkowicie pozbawiona składników mineralnych i składa się prawie z samego chlorek sodu.
Sól kamienna nie jest oczyszczana i poddawana żadnym procesom chemicznym dlatego nie ma czysto białej barwy, a do tego naturalnie zawiera wiele składników mineralnych tj.: potas, magnez, wapń, chrom, miedź, i mangan. Każdy z nas używa w swojej kuchni soli, dlatego warto wybrać produkt lepszej jakości, bogaty w łatwo przyswajalne makroelementy.
Najpopularniejsza sól (oprócz zwykłej soli) używana w gospodarstwach domowych i gastronomii to właśnie sól kamienna następnie morska i himalajska. Coraz bardziej staję się też popularna sól czarna, która świetnie dopełnia smak dań indyjskich potraw, a ze względu na swój charakterystyczny zapach przypominający jajka, jest też chętnie używana przez wegan.
Sól kłodawska to tanie i naturalne wsparcie w walce przeziębieniem i stanami zapalnymi. Inhalacje z soli pomagają na katar, wystarczy rozpuścić ją w wodzie, nakryć głowę ręcznikiem i wdychać parówkę (aby wzmocnić efekt można dodatkowo użyć olejków eterycznych np. sosnowego czy eukaliptusowego). Dodatkowo, roztwór soli działa antybakteryjne, dlatego warto stosować go do płukania zatok albo bolącego gardła.
Po rozpuszczeniu w wodzie, sól kłodawska działa przeciwobrzękowo, zatem sprawdzi się w przypadku ugryzień, ukąszeń, stłuczeń i siniaków. A płukanie nią jamy ustnej przyniesie ulgę w wypadku podrażnienia czy poparzenia jamy ustnej np. gorącym czy pikantnym jedzeniem.
Ponadto sól z Kłodawy wykorzystywana jest do kąpieli regeneracyjnych, odprężających oraz kosmetycznych. i do leczenia chorób reumatycznych, a także w różnorodnych zabiegach i kuracjach medycznych.
Samodzielnie przygotowany iztonik, to wspaniały sposób na ugaszenie pragnienia. Odpowiednie stężenie składników, czyni go doskonałym napojem nawadniającym, składem zbliżonym do naszych płynów ustrojowych. Izotonik pomaga przy zbyt małym nawodnieniu organizmu i utracie składników mineralnych w przypadku ciężkiego treningu czy spożycia zbyt dużej ilości alkoholu.
SKŁADNIKI:
Oczywiście nie zapominajmy, że zbyt duże spożycie soli będzie miało niekorzystny efekt na organizm i będzie przyczyniało się do powstawania różnych chorób np. nadciśnienia. Z kolei wysokie ciśnienie to główna przyczyna zawałów i udarów mózg.
Dodatkowo nadmiar sodu w diecie może doprowadzić do chorób nerek i osteoporozy. Dzienne spożycie soli ze wszystkich źródeł nie powinno przekraczać 5g - co odpowiada ok 2000 mg sodu i jest to dzienna zalecana dawka tego pierwiastka dla osoby dorosłej. Według badań dieta przeciętnego Polaka zawiera nawet 2 - 3 razy więcej sodu niż jest rekomendowane.
Aby ograniczyć podaż soli w diecie, czytajmy etykiety produktów i wybierajmy produkty z mała ilością soli, uważajmy na wysoko przetworzoną żywność i słone przekąski jak chipsy, krakersy itp. Podczas gotowania zamiast soli używajmy innych przypraw, a także świeżych i suszonych ziół.
Skład (INCI): | Sól kamienna z Kopalni Soli "Kłodawa” |
Rodzaj: | niejodowana |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Wygląd: | biały, krystaliczny, łatwo rozpuszczalny w wodzie |
Dodatki: | czysta bez dodatków |