Sól Czarna inaczej Kala Namak jest popularnym składnikiem kuchni indyjskiej. Jest to słono-ostra intensywnie pachnąca przyprawa, której unikalny smak, podkreśla walory wielu potraw. Jest powszechnie stosowana w Indiach, Pakistanie i innych krajach Azjatyckich, ale też we Francji, Japonii i Hiszpanii.
Od setek lat jest wykorzystywana w medycynie ludowej, do gotowania i jako środek upiększający. Ajurwedyjscy uzdrowiciele twierdzą, że himalajska czarna sól ma właściwości terapeutyczne. Może obniżyć ciśnienie krwi, złagodzić bóle stawów czy zwiększyć odporność, jest korzystniejsza dla zdrowia od zwykłej soli, gdyż zawiera mniej sodu i więcej minerałów
Pomimo swojej nazwy, sól nie jest czarna tylko różowo-brązowa. Jak zatem powstaje sól czarna? Sól kamienna czyli chlorek sodu miesza się z ziołami, nasionami i przyprawami, a następnie ogrzewa do wysokiej temperatury. Za sprawą siarki przyprawa odznacza się mocnym zapachem przypominającym jajka i jest z tego powodu chętnie używana przez wegan czy wegetarian. Kala Namak dobrze komponuje się z potrawami warzywnych i owocami morza. Jest składnikiem popularnej indyjskiej mieszanki przypraw Chaat masala.
Skład (INCI): | NaCl, mieszanka ziół i nasion |
Rodzaj: | spożywczy |
Kraj pochodzenia: | Indie |
Cechy: | różowo-brązowa, drobnoziarnista, charakterysytczny zapach |
Dodatki: | czysta bez dodatków |