sól czarna kala namak azjatycka przyprawa

sól czarna kala namak przyprawa indyjska sól
Sól Czarna 250g 6.90zł

Przyprawa z piekła rodem...

Sól Czarna inaczej Kala Namak jest popularnym składnikiem kuchni indyjskiej. Jest to słono-ostra intensywnie pachnąca przyprawa, której unikalny smak, podkreśla walory wielu potraw. Jest powszechnie stosowana w Indiach, Pakistanie i innych krajach Azjatyckich, ale też we Francji, Japonii i Hiszpanii.

jak wygląda sól czarna

Od setek lat jest wykorzystywana w medycynie ludowej, do gotowania i jako środek upiększający. Ajurwedyjscy uzdrowiciele twierdzą, że himalajska czarna sól ma właściwości terapeutyczne. Może obniżyć ciśnienie krwi, złagodzić bóle stawów czy zwiększyć odporność, jest korzystniejsza dla zdrowia od zwykłej soli, gdyż zawiera mniej sodu i więcej minerałów

Ciekawi Ciebie jak powstaje sól czarna?

Pomimo swojej nazwy, sól nie jest czarna tylko różowo-brązowa. Jak zatem powstaje sól czarna? Sól kamienna czyli chlorek sodu miesza się z ziołami, nasionami i przyprawami, a następnie ogrzewa do wysokiej temperatury. Za sprawą siarki przyprawa odznacza się mocnym zapachem przypominającym jajka i jest z tego powodu chętnie używana przez wegan czy wegetarian. Kala Namak dobrze komponuje się z potrawami warzywnych i owocami morza. Jest składnikiem popularnej indyjskiej mieszanki przypraw Chaat masala.

Dostępne pojemności

sól czarna kala namak przyprawa indyjska sól 250g drobna 6.90zł

Charakterystyka produktu

Skład (INCI): NaCl, mieszanka ziół i nasion
Rodzaj: spożywczy
Kraj pochodzenia: Indie
Cechy: różowo-brązowa, drobnoziarnista, charakterysytczny zapach
Dodatki: czysta bez dodatków