Znajdują zastosowanie jako przyprawy do potraw lub dodatek do przetworów i marynat. Ze względu na to że są nieoczyszczone, zawiera szereg niezbędnych dla człowieka mikro i marko elementów. Dzięki temu są bardziej korzystne dla zdrowia niż zwykła oczyszczona sól kuchenna.
Na rynku możemy też spotkać się z solą o brązowym zabarwieniu tzw. solą czarną. Ze względu na jej lekko ostry i korzenny smak i intensywny zapach najlepiej wykorzystać jako dodatek do przekąsek, sosów, sałatek, dań z ryżu, a także do dań indyjskich i orientalnych.
Możesz użyć jej do wypieku ciasta, gdyż zastępuje proszek do pieczenia. Na dodatek nadaje też puszystość omletom i plackom, na każde 3 jajka trzeba dodać 1/2 łyżeczki sody. Wypieczesz też na niej pyszny irlandzki chleb lub bułeczki i to bez dodatku drożdży.
Soda oczyszczona usuwa nieprzyjemny zapach gotujących się warzyw takich jak kalafior czy brokuły. Wystarczy wsypać do garnka z gotującą się wodą 1 łyżeczkę proszku.
Pyszny, zdrowy napój, który przygotujesz w kilka chwil. Bez dodatku niepotrzebnych substancji i cukru. Aby przygotować napój musujący do szklanki soku z owoców cytrusowych dodaj 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej. Lemoniadę możesz dosłodzić miodem.
Idealnie sprawdzi się do nadawania potrawom kwaśnego smaku, możesz wykorzystać go do sałatek, surówek, sosów czy zup. Ponadto pomoże zapobiec ciemnieniu i brzydkiemu brązowieniu owoców. W tym celu rozpuść 1/2 łyżeczki kwasku w połowie szklanki wody i przy pomocy buteleczki z atomizerem spryskaj owoce.