Produkty z przepisów

Przepisy

Doprawianie potraw solą Himalajską lub Kłodawską

Dodaj sól do potrawy według uznania.

Sól Czarna

Kuchnia indyjska wykorzystuje czarną sól do przyprawiania przekąsek, dipów, czatnejów, sałatek, a nawet owoców. Kala Namak jest składnikiem indyjskiej przyprawy chaat masala. Sól jest wysoko ceniona przez wegetarian i wegan, którzy używają jej do imitacji smaku jajek.

Soda Oczyszczona zastępuje proszek do pieczenia

Zmieszaj ćwierć łyżeczki sody z połową łyżeczki octu lub soku z cytrynu oraz z połową szklanki słodkiego mleka.

Soda Oczyszczona zastępuje drożdże

Dodaj do ciasta sodę ze sproszkowaną witaminą C lub sypkim kwaskiem cytrynowym (zmieszaj w równych częściach).

Soda Oczyszczona nadaje puszystość omletom

Na każde trzy jaja dodaj do ciasta pół łyżeczki sody.

Soda Oczyszczona usuwa zapach gotującego się kalafiora

Wsyp do garnka z gotującym się kalafiorem 1 łyżeczkę sody, co dodatkowo pozwoli zachować śnieżnobiały kolor kalafiora.

Soda Oczyszczona obniża kwasowość kawy

Dodać szczyptę sody do filiżanki kawy.

Soda Oczyszczona do sporządzenia napoju musującego

Wsyp ćwierć łyżeczki sody do szklanki soku z cytrusów.

Kwasek Cytrynowy

Idealnie do nadania potrawom kwaśnego smaku.

Kwasek Cytrynowy do owoców

Aby uniknąć ciemnienia obranych ze skórki owoców, dodaj 1 łyżeczkę kwasku do wody, a następnie spryskaj mieszanką owoce.