Sól kłodawską i himalajską zamiast zwykłej soli

Znajdują zastosowanie jako przyprawy do potraw lub dodatek do przetworów i marynat. Ze względu na to że są nieoczyszczone, zawiera szereg niezbędnych dla człowieka mikro i marko elementów. Dzięki temu są bardziej korzystne dla zdrowia niż zwykła oczyszczona sól kuchenna.

Orientalny klimat w Twojej kuchni dzięki soli czarnej

Na rynku możemy też spotkać się z solą o brązowym zabarwieniu tzw. solą czarną. Ze względu na jej lekko ostry i korzenny smak i intensywny zapach najlepiej wykorzystać jako dodatek do przekąsek, sosów, sałatek, dań z ryżu, a także do dań indyjskich i orientalnych.

Soda oczyszczona do pieczenia

Możesz użyć jej do wypieku ciasta, gdyż zastępuje proszek do pieczenia. Na dodatek nadaje też puszystość omletom i plackom, na każde 3 jajka trzeba dodać 1/2 łyżeczki sody. Wypieczesz też na niej pyszny irlandzki chleb lub bułeczki i to bez dodatku drożdży.

Prosty sposób na pozbycie się nieprzyjemnych zapachów z gotowania

Soda oczyszczona usuwa nieprzyjemny zapach gotujących się warzyw takich jak kalafior czy brokuły. Wystarczy wsypać do garnka z gotującą się wodą 1 łyżeczkę proszku.

Domowa lemoniada na lato

Pyszny, zdrowy napój, który przygotujesz w kilka chwil. Bez dodatku niepotrzebnych substancji i cukru. Aby przygotować napój musujący do szklanki soku z owoców cytrusowych dodaj 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej. Lemoniadę możesz dosłodzić miodem.

Kwasek Cytrynowy do zakwaszania potraw

Idealnie sprawdzi się do nadawania potrawom kwaśnego smaku, możesz wykorzystać go do sałatek, surówek, sosów czy zup. Ponadto pomoże zapobiec ciemnieniu i brzydkiemu brązowieniu owoców. W tym celu rozpuść 1/2 łyżeczki kwasku w połowie szklanki wody i przy pomocy buteleczki z atomizerem spryskaj owoce.

Produkty z przepisów